5 Lucruri Despre Condus Pe Care Nu Le Inveti La Scoala De Soferi

5 lucruri despre condus pe care nu le inveti la scoala de soferi

scoala autoAtunci cand devin majori, majoritatea tinerilor se gandesc serios si fac toate demersurile in vederea obtinerii permisului de conducere. Evident, primul pas este inscrierea la o scoala de soferi.

Cu toate acestea, ce se invata la scolile de soferi nu te pregateste nici pe departe de ce urmeaza dupa dobandirea permisului de conducere, iar proaspatul sofer este obligat sa devina autodidact pe masura ce acumuleaza experienta in condus. Din pacate, exista multe aspecte, care odata clarificate si exersate la scoala de soferi, s-ar traduce in soferi mai compenti si drumuri mai sigure. Iata cinci dintre ele:

  1. Folosirea corecta si eficienta a franelor

Mai exact, folosirea ABS-ului. Toate masinile noi din Uniunea Europeana beneficiaza de ABS ca dotare standard. Cu toate acestea, multi dintre soferi nu stiu sa foloseasca acest sistem in adevaratul lui beneficiu. Franarea in caz de pericol trebuie sa fie una ferma, iar zgomotele si pulsatia pedalei de frana trebuie ignorate: ele nu sunt un semn ca masina are probleme. Cu alte cuvinte, soferii incepatori nu stiu ca au posibilitatea sa evite majoritatea obstacolelor daca utilizeaza corespunzator sistemele de siguranta ale masinii pe care o conduc.

  1. Mentinerea calmului

Subliniez cat de important este sa ramanem calmi in trafic. Din pacate, orele petrecute cu instructorul la scoala de soferi sunt prea putine pentru ca viitorul sofer sa fie expus situatiilor diferite din trafic. De aceea, pregatirea acestei abilitati de mentinere a calmului in trafic se dobandeste in timp. Ca prima regula, incercati sa evitati manevrele ca franatul sau acceleratul brusc, la fel si trasul puternic de volan. De asemenea, fiti atenti la ce fac si cei din jur si lasati-i pe soferii mai ‘indrazneti’ sa isi vada de stilul lor de condus, fara sa va enervati.

  1. Cum se efectueaza depasirile

Manevra de devansare sau deasire este una dintre cele mai dificile pentru un sofer incepator. Desi in legislatia rutiera acesta manevra este descrisa in cuvinte, practica pune foarte multe probleme. Ca dovada este multitudinea de accidente rutiere produse din manevre de depasire nereusite. Din pacate, scolile de soferi se limiteaza la condusul prin oras, si mai putin la condusul in afara orasului. De aceea, soferii sunt nevoiti sa se perfectioneze la acest capitol abia dupa ce au dobandit permisul de conducere, pentru ca un simt al anticiparii si o judecata rapida de moment se dezvolta doar in timp, dupa multi kilometri parcursi la volan.

  1. Condusul pe autostrada

Din pacate, accesul la autostrazi este inca foarte limitat in Romania. De aceea, soferii incepatori nu ajung sa conduca pe autostrada, doar dupa ce au obtinut permisul de conducere. Un lucru de altfel extrem de periculos, pentru ca vitezele mari si in general conditiile in care se circula pe autostrada difera total de cele din oras. Astfel, unii soferi pot fi speriati sau pur si simplu nu stiu pe ce banda se circula, cum se face incadrarea pe autostrada la intrarea de pe un drum secundar sau cum se pastreaza distanta fata de masina din fata.

  1. Mainile pe volan nu se tin la ora 12, nici la 10 si 2

Gratie minunii numite airbag, mainile pe volan in timpul condusului vor fi tinute intotdeauna la ora 9 si la ora 3. Am explicat intr-un material anterior care este pozitia corecta la volan, iar amplasarea mainilor in aceasta pozitie duce la o mai buna ergonomie si posibilitate de manevrare a volanului precum si la diminuarea ranirii in eventualitatea unui impact. Cu toate acestea, multi instructori de moda veche nu dau importanta acestui aspect extreme de important. Imaginati-va ca sofati iarna si la un moment dat, pe drumul pe care conduceti apare o portiune de gheata si masina derapeaza usor. Sunteti cu o mana pe volan, la ora 12. Care sunt sansele sa puteti controla masina? Zero.